Wethouders ‘opgesloten’ in caravan
Publicatiedatum: 11 september 2024
Wethouders Barbara Boudewijnse (Gooise Meren) en Mirjam Havinga (Eemnes) zijn woensdag opgesloten in een escapecaravan, een caravan ingericht als mini-escaperoom. De wethouders kregen twintig minuten de tijd om te ontsnappen door alle raadsels op te lossen. Doel van deze ludieke actie was om hen te laten ervaren hoe het is als iemand moeite heeft met basisvaardigheden, zoals de Nederlandse taal, rekenen of digitale vaardigheden. Barbara Boudewijnse: “Deze escapecaravan helpt ons beter te herkennen dat er mensen in onze omgeving zijn die niet goed kunnen lezen en schrijven en dit bespreekbaar te maken.”
De actie met de escapecaravan is onderdeel van de Week van lezen en schrijven die deze week plaatsvindt, een landelijke week waarin aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. Wethouder Boudewijnse: “Laaggeletterdheid komt echt veel vaker voor dan je denkt. Ik ben docent Nederlands geweest en heb op alle schoolniveaus, ook op havo en vwo, gezien dat er jongeren zijn die moeite hebben met het begrijpen van teksten. Dit werkt een heel leven door, vooral omdat er veel schaamte is rond laaggeletterdheid. Terwijl er echt iets aan te doen valt, door duidelijker te schrijven, ondersteuning te bieden aan mensen die beter willen lezen en het taboe daarover te doorbreken.”
De escapecaravan stond voor het raadhuis van de gemeente Gooise Meren en trok veel bekijks. Met deze actie wil Regio Gooi en Vechtstreek de ontwikkeling van basisvaardigheden op een bijzondere manier onder de aandacht brengen. Behalve de wethouders gingen ook medewerkers van de gemeente de uitdaging aan om binnen twintig minuten te ontsnappen. Dat viel niet mee. In de caravan ervaarden zij hoe frustrerend het is om iets niet te kunnen of te begrijpen en dan ook nog opgejaagd te worden door de spelleider. Mirjam Havinga, wethouder in Eemnes en regionaal portefeuillehouder Werk, Inkomen en Participatie deed ook mee: “Je staat er vaak niet zo bij stil hoe lastig en frustrerend zelfs kleine dingen in het leven kunnen zijn als je niet goed kunt lezen en schrijven. Deze escapecaravan was wat dat betreft best een eyeopener. Het is goed dat we hier meer aandacht voor vragen en kosteloos hulp bieden aan inwoners van de regio die beter willen leren lezen en schrijven.”
Het blijft niet bij een spelletje. De gemeentemedewerkers gaan zich komende maanden verder verdiepen in dit onderwerp, zodat zij inwoners nog beter kunnen helpen. Er zijn veel mogelijkheden in de regio Gooi en Vechtstreek om basisvaardigheden te ontwikkelen. Dat kan bij taalscholen in de regio, welzijnsinstellingen zoals Versa Welzijn, diverse taalcafés en bij de bibliotheek. Meer informatie is te vinden op http://ikwilleren.nl/Hilversum.
Laaggeletterdheid bij 2,5 miljoen Nederlanders
In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn. Ook in de regio Gooi en Vechtstreek zijn er inwoners die de basisvaardigheden niet voldoende beheersen. Geschat wordt dat het om 7% van de inwoners van de regio gaat.
Vaak wordt gedacht dat alleen mensen die zich op latere leeftijd in Nederland hebben gevestigd problemen hebben met deze basisvaardigheden. Dat is niet zo: een groot deel van de 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn is geboren en getogen in Nederland. Meestal valt het niet op, want iemand kan vaak wel een eenvoudige tekst lezen of gebruikt een smartphone. Maar zodra het lastiger wordt lukt het niet meer. Denk bijvoorbeeld aan een e-mail beantwoorden, het digitaal invoeren van gegevens op het werk of een verhaal voorlezen aan kinderen. Ook het begrijpen van belangrijke post gaat vaak niet goed. In de Week van lezen en schrijven wordt er extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid.
Meer weten?
Voor meer informatie over het ontwikkelen van de basisvaardigheden kan contact worden opgenomen met het Regionaal Bureau Leerlingzaken, onderdeel van Regio Gooi en Vechtstreek, via telefoonnummer 035-6926620.